poniedziałek, 9 marca 2015

Mexicana ciag dalszy, czyli Quesadillas z kurczakiem

Czasem nie chce mi się gotować, lecz nadal chce by mój obiad był smaczny i zdrowy. Nie tak dawno temu podzieliłam się z Wami moim ulubionym przepisem na Guacamole. Dziś pozostaniemy w temacie kuchni meksykańskiej i przygotujemy Quesadillas. Bardzo szybki i prosty przepis a dodatkowo podamy do niego super pyszna sałatkę!


Tradycyjna quesadilla to placek tortilli z roztopionym serem w środku (zazwyczaj Oaxaca). My dziś dodamy dwa różne rodzaje sera, kurczaka i warzywa. 

Składniki to:

  • 3 duże garści świeżego szpinaku
  • 60 g Cheddara
  • 60 g Pepper Jack (oba sery możecie zastapić innym rodzajem ostrego sera)
  • pęczek świerzej kolendry
  • pęczek młodego szczypiorku
  • 1 zielone jabłko (ja użyłam Granny Smith)
  • 1 limonka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 duże placki tortilli 

Przygotowanie quesadilli zaczynamy od umycia wszystkich świerzych produktów. Cienko kroimy sery. Siekamy szczypiorek. Odrywamy liście kolendry od łodyżek. Kroimy jabłko w cieniutkie paseczki i skrapiamy jedna ćwiartka limonki. Obieramy i kroimy w piórka czerwona cebulkę. Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy nasiona i również kroimy w cienkie paski. 

Doprawiamy piersi z kurczaka sola i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy około dwóch łyżeczek oliwy z oliwek i smażymy kurczaka. Gdy kurczak jest już usmażony na tą samą patelnie dodajemy połowę cebuli i całą paprykę. Warzywa smażymy do momentu, gdy troszkę zmiękną. Wyłączamy gaz i dodajemy łyżeczkę kuminu.

Podczas gdy kurczak się smaży w miseczce mieszamy szczypiorek, kwaśną śmietanę sok z jednej ćwiartki limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kroimy kurczaka w paseczki. Na połowę tortilli nakładamy oba sery, pokrojonego kurczaka, usmażone warzywa oraz troszkę kolendry (resztę użyjemy do sałatki). Następnie tak przygotowane oba placki składamy na pół. I przyciskami ręką. Ja posiadam specjalny opiekacz do quesadilli, wiec zapiekam swoje quesadille w nim, lecz równie dobrze możecie to zrobić w piekarniku lub na patelni ( aby były bardziej chrupiące, rozgrzewce na patelni 2 łyżeczki oliwy z oliwek, połóżcie złożone tortille i smażcie od 2 do 4 min lub dopóki zbrązowieją i ser sie rozpuści z obu stron delikatnie przewracając)




W dużej misce łączymy szpinak, pozostałą cebulkę, kolendrę i jabłko. Skrapiamy sokiem z pozostałej limonki, oraz oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Quesadille serwujemy przekrojone na 4 trójkąty razem z sałatką i dipem szczypiorkowym.

Smacznego!

A oto przepis wideo:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz