środa, 3 lipca 2019

SMAŻONY RYŻ KIMCHI / KIMCHI FRIED RICE

Jest kilka potraw, które uwielbiam jeść w pochmurne, deszczowe dni. Są ciepłe i pocieszające. Praktycznie są jak koc, który otula cię od środka. Kocham relaksować się na kanapie z miską takich dobroci w dłoni. Przepis, który wam dziś przedstawie jest nie tylko przepyszny ale bardzo łatwy do przygotowania. Zrobienie jego zajmie wam maksymalnie 30 minut! My zwykle robimy większą porcję i odgrzewamy ją następnego dnia na lunch.

Składniki:
(moja szkanka ma pojemność 240 ml)

- 4-5 szklanek ryżu (ugotowanego wcześniej w ciągu dnia, pozostawionegp do ostygnięcia i wysuszenia) - 1 szklankę mięsa surowego (żeberka wołowe, boczek) pokrojonego na małe kawałki - 1 i 1/2 szklanki kimchi (koreańska kwaszona kapusta pekińska) drobno posiekanej - 1 łyżeczka gochujang (koreańska pasta chili), opcjonalnie - pęczek zielonej cebuli, posiekanej (oddzielone białe części od zielonych) - 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę - olej rzepakowy do smażenia - sól i pieprz do smaku - jajka (1 na porcję) - nori * (do dekoracji), opcjonalnie

Przygotowanie:

Rozgrzej około łyżki oleju w woku lub na dużej patelni. Dodaj czosnek i białe części zielonej cebulki. Smaż około 30 sekund. Dodaj mięso i smaż aż się zarumieni. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kimchi (wraz z sokami) i gochujang dla dodatkowej ostrości. Smaż, aż mięso dojdzie. Dodaj ryż. Smaż, aż cały ryż zostanie pokryty, a smaki się połącza. Podczas ostatnich 30 sekund gotowania dodaj resztę zielonej cebulki (zostawiając trochę do dekoracji). Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone. Przełóż ryż do misek. Na wierzchu połóż smażone jajka, udekoruj reszta zielonej cebulki i drobno posiekanymi paseczkami nori. Smacznego!

There are some dishes that I love to eat on a cloudy, rainy days. They are warm and comforting. Basically they're like a blanket that wraps you from the inside. I like to snuggle on a couch with a bowl of goodness in my hand. This recipe is so easy to put together. It will take you maximum of 30 minutes to prepare. We usually make a bigger batch and reheat it next day for lunch.

What you need:

- 4-5 cups of rice (cooked earlier in the day, left out to cool down and dry a little)
- 1 cup of meat ( beef ribs, bacon) chopped in small pieces
- 1 and 1/2 cup of kimchi, chopped
- 1 teaspoon of gochujang (korean chili paste), optional
- bunch of green onions, chopped (separate the white parts from the green)
- 1 garlic clove, minced
- canola oil for frying
- salt and pepper, to taste
- eggs (1 per serving)
- seaweed* (for decoration), optional

How to make it:

Heat up about a tablespoon of oil in your wok or big frying pan. Add garlic and white parts of green onions. Fry until fragrant (about 30 seconds). Add your protein and fry until golden brown. Season your meat with salt and pepper. Add kimchi (with all the juices from it) and gochujang for extra heat. Fry until meat is cooked through. Add the rice, breaking the big pieces up. Fry till all your rice is coated and your flavors are combined. During last 30 seconds of cooking add rest of your green onions (saving some for decoration). Fry up some sunny side eggs. Transfer your rice to the bowls. Top it with fried egg, leftover green onions, and seaweed*. Enjoy!

* I usually get the one meant for snaking and just chop it in the thin strips.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz