czwartek, 26 lutego 2015

Holly Guacamole


Czy wast też czasem wieczorami nachodzi ochota na przekąskę? Taką niezdrową i tłustą? Mi sie to zdarza często. Naprawdę bardzo bardzo bardzo często... Dlatego mam dla Was alternatywę! Guacamole! Jest to pewnego rodzaju pasta lub dip zdrobiony z pysznych i zdrowych awokado. Dlaczego zdrowych? Ponieważ awokado:

  1. Zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3 z naturalną witaminą E, co zapobiega rozwojowi choroby Alzheimer'a
  2. Jest bogate w jednonienasycone tłuszcze, które budują zdrowie serca i pomagają obniżać ciśnienie krwi
  3. Posiada kwas foliowy, który zalecany jest kobietom w ciąży, aby pomóc rozwijać mózg płodu oraz inne narządy 
  4. Zawiera luteinę  czyli przeciwutleniacz), który chroni oczy przed uszkodzeniami 
  5. Pomaga również chronić przed nowotworem prostaty i rakiem piersi

I to tylko kilka z wielu korzyści zdrowotnych awokado!

Przepis ten moim zdaniem jest najlepszy, gdyż prawie w całości przypomina ten z mojej ukochanej restauracji meksykańskiej - Chipotle. Oni serwują pyszne Guacamole, lecz niestety malutki kubeczek kosztuje około 3 dolarów. A po co wydawać tyle jak za niewiele wiecej możemy zrobić cała miskę!


Składniki:

  • 5 średnich dojrzałych awokado 
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 papryczka jalapeño 
  • 1 limonka 
  • Mały pęczek kolendry
  • Pieprz i sol do smaku 

Przygotowanie:

Przygotowanie Guacamole zaczynamy od umycia, przekrojenia na pół i usunięcia pestek ze wszystkich awokado. Następnie do miski wydrążamy łyżką miąższ. Na awokado wyciskamy sok z połowy limonki. Kolejne drobno siekamy czerwona cebulkę. Dodajemy do miski. Siekamy drobno papryczkę i umyty pęczek kolendry i rownież przekładamy do miski z awokado. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.


Następnie za pomocą tłuczka do ziemniaków zgniatamy awokado. Ja lubię, gdy w Gaucamole są kawałki awokado wiec robię to dosyć delikatnie. Następnie sprawdzamy smak. Jeżeli niczego nie brakuje przekładamy do naczynia z pokrywką. Dokładnie wrównujemy powierzchnie na wierzch wyciskamy jeszcze trochę limonki i wszystko szczelnie przykrywamy folią spożywczą tak aby nie było żadnych bąbelków powietrza. Pomoże to nam zachować swieżość i kolor guacamole. Przechowujemy w lodowce do 2-3 dni.


U nas w domu guacamole znika ze stołu z przekąskami jako pierwsze. Ale ze awokado jest bardzo zdrowe to nie przejmujemy sie tym wcale!


Zapraszam was do wypróbowania tego przepisu. Możecie zobaczyć rownież tutorial na YT - kliknijcie na filmik poniżej.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz