poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Bardzo serowe nadziewane muszle makaronowe z kurczakiem i szpinakiem

Przed rozpoczęciem mojej przygody z gotowaniem, istniał dla mnie tylko jeden rodzaj makaronu - długie nitki, znane ogólnie jako makaron spaghetti. No może przesadzam że tylko jeden rodzaj... Od czasu do czasu były tez gwiazdki lub wstążki w rosole.

Obecnie idąc do sklepu możemy dostrzec różnorodność kształtów, kolorów, a nawet i smaków makaronu, lecz nie za bardzo wiadomo co z nich zrobić...

Dziś przygotujemy danie z muszlami makaronowymi. Nie lubicie owoców morza? Nie ma sprawy! Nasze muszle nadziewamy kurczakiem i CZTEROMA rodzajami sera! Pyszne! Przepraszam od razu wszystkich, którzy nie tolerują laktozy...


Takie danie świetnie sprawdza sie jako obiad, serwowane z pieczywem czosnkowym i sałatką. To co zostanie możemy zabrać ze sobą na drugi dzień do pracy na lunch lub zamrozić. Możecie równie dobrze dodać wasze ulubione składniki, np. zastąpić szpinak drobno pokrojoną czerwoną papryką.


Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • Opakowanie muszli makaronowych typu "jumbo" (400 g)
  • 2 duże garści szpinaku, posiekanego
  • Pół małej białej cebuli, posiekanej
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
  • 1 szklanka sera ricotty
  • 225 g serka Philadelphia (lub innego śmietankowego) 
  • 1/2 szklanki starkowanego parmezanu
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1 łyżka suszonej naci pietruszki
  • 1/2 łyżki przyprawy włoskiej 
  • 1 jajko
  • 2 szklanki starkowanego sera mozarella
  • Sól I pieprz
  • 750 g sosu pomidorowego (własnej roboty lub ze słoika) 
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Piersi z kurczaka przyprawiamy sola i pieprzem. Kurczaka pieczemy przez około 30 minut lub do momentu gdy nie będzie on już dłużej różowy w środku. W między czasie gdy kurczak się piecze możemy przygotować makaron. Do garnka z gotujaca się osolona woda wrzucamy opakowanie muszli. Gotujemy do momentu aż będa al dente. Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go i przelewamy zimna woda. odstawiamy na później. Kiedy upieczony kurczak jest już wystudzony, kroimy go na małe kawałki. Do dużej miski przekładamy kurczaka, posiekany szpinak, posiekana cebulę oraz czosnek. W innej misce mieszamy razem ser Ricotta, serek Philadelphia, majonez  oraz parmezan. Dodajemy suszona nać pietruszki, włoska przyprawę oraz wbijamy jajko. Dokładnie mieszamy do połaczenia się składników. Dodajemy jedna szklankę tarkowanej mozzarelli oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaninę serowa przekładamy do miski z kurczakiem i bardzo dokładnie mieszamy. Pół sosu pomidorowego wylewamy na spód blaszki do pieczenia o wymiarach 23x33. Nadziewamy muszle i układamy ściśle obok siebie w rzędzie. Gotowe muszle polewamy reszta sosu pomidorowego. Przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min. Muszle wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy folię. Posypujemy reszta tarkowanej mozzarelli i zapiekamy przez następne 10 min lub do momentu gdy ser się rozpuści.

Smacznego!



Poniżej znajdziecie instrukcje wideo:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz