środa, 15 kwietnia 2015

Zakręcone naleśniki cynamonowe

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na słodkie śniadanie. A czym byłoby śniadanie na słodko bez amerykańskich naleśników, zwanych pancakes...      
Zazwyczaj robię mniejszą porcję tylko dla siebie, gdyż mój mąż nie jest zbyt wielkim fanem naleśników.
Moze sie wam wydawać, że przygotowanie "pancakes" zajmuje cały ranek. Otóż nie! Przygotowanie ciasta zajmuje około 5 minut, a długość smażenia zależy od wielkości patelni i naleśników jakie chcecie zrobić. Mogą to być małe naleśniki, na jeden kęs zwane " silver dollar pancakes" lub większe. Ja zazwyczaj robię te średniej wielkości.


Dzisiaj pisząc tego posta, myślę szczególnie o jednej osobie. Mojej "maid of honor", która wprost uwielbia naleśniki! Paulinka tylko nie myśl, że to bedą takie zwykłe naleśniki! Podam Wam dziś przepis na cinnamon roll pancakes. Ja wiem, że moja świadkowa za cinnabona dałaby się pokroić ;)


Teraz Paulinka tak jak i Wy, możecie sie cieszyć smakiem dwóch pysznych dań w jednym!

Oczywiście ten post jest dedykowany Paulinie - słodkiej dziewczynie! (Mam nadzieje ze Ci sie spodoba ;))


Składniki:

Nadzienie cynamonowe

  • 4 łyżki masła, rozpuszczone
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżki cynamonu


Polewa 

  • 4 łyżki masła
  • 60 g serka Philadelphia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ciasto naleśnikowe

  •  1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Nadzienie cynamonowe: w miseczce mieszamy brązowy cukier, rozpuszczone masło i cynamon. Przekładamy do plastikowego woreczka.
  2. Polewa: na małej patelni rozpuszczamy masło, gdy masło sie rozpuści dodajemy serek Philadelphia, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy trzepaczką do momentu, gdy uzyskamy gładką masę. 
  3. Naleśniki: w średniej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce łączymy mleko, jajko i olej. Mokre składniki dodajemy do sypkich w trzech partiach. Mieszamy dokładnie, do momentu gdy uzyskamy gładką masę. 
  4. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Wylewamy około pół szklanki masy na patelnię. Gdy zauważymy, że zaczynają sie formować bąbelki powietrza, ścinamy róg plastikowego woreczka i wyciskamy nadzienie cynamonowe. Uważajcie by nie wyciskać zbyt blisko brzegów naleśnika, gdyż nadzienie zacznie wyciekać! Gdy bąbelki powietrza zaczną pękać, przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy kolejne 30 sekund lub do momentu gdy bedą złoto- brązowe. 
  5. Pamiętajcie by wytrzeć patelnię po każdym naleśniku. Serwujemy z ciepłą polewą. 
Smacznego!!!

Notatki

Jeżeli chcecie zrobić zwykłe naleśniki jak najbardziej możecie użyć powyższego przepisu. Dodajcie do sypkich składników 2 łyżki cukru, natomiast do mokrych łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Serwować możemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym, z dowolnymi owocami.


Poniżej znajdziecie instrukcję wideo:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz