środa, 29 kwietnia 2015

Wiosenny Quiche z porami i szparagami

Witajcie Kochani!

Ah jakże piękny mam dziś dzień! Ptaki śpiewają mi za oknem, drzewa i krzewy kwitną a trawa się zieleni. Aż żałuje, że nasze mieszkanie nie ma balkonu lub patio żebym mogła posiedzieć na świeżym powietrzu lub jeść tam posiłki. No ale cóż ciężko jest znaleźć mieszkanie ze wszystkimi luksusami za taką cenę i tak blisko miasta. 


Żeby nawdychać się powietrza i poruszać sie troszkę (gdyż oboje mamy siedzącą pracę), co jakiś czas wybieramy sie z mężem na popołudniowe spacery. Jeżeli o mnie chodzi to zawsze wybieram taką drogę, która prowadzi do lodziarni. No bo jak tu zakończyć dzień bez deseru?! 😋🍦


Lody, wiem to bardzo dużo kalorii dlatego warto zjeść cos lżejszego na obiad i pominąć kolację. Dziś polecam Wam wiosenny Quiche ze szparagami i porami. Taka porcja wraz z sałatką z rukoli i koziego sera to tylko 550 kalorii.



Składniki:


- kruche ciasto (domowe, badź gotowe ze sklepu)
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- szczypiorek, drobno posiekany
- szparagi zielone
- 1 por
- 50 g serka koziego, pokruszonego
- 60 g sera Gruyere, starkowanego

Przygotowanie:


Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki. Odcinamy zielona cześć pora, przekrawamy na pół, dokładnie myjemy i szatkujemy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na 1-centymetrowe kawałki, zostawiajac główki w całości. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżeczek oliwy z oliwy i smażymy pora około 3-4 minut lub do momentu, gdy zmięknie. Dodaje
my szparagi oraz szczypiorek i doprawiamy sola i pieprzem. Całość smażymy kolejne 3 minuty.

Gdy warzywa się smaża możemy przygotować masę jajeczna. Do miski wbijamy jajka i ubijamy do momentu, gdy będa gładkie.  Dodajemy starkowany ser Gruyere oraz mleko. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku i mieszamy do połaczenia się składników.

Do mieszaniny jajecznej dodajemy usmażone warzywa. Całość przelewamy do formy na tartę o średnicy 23 cm wyłożonej kruchym ciastem.

Quiche zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celcjusza przez około 24-26 minut lub do momentu gdy wierzch się zrumieni, a środek będzie całkowicie ścięty.

Ja to danie zaserwowałam z sałatka z rukoli i pozostałego sera koziego wraz z domowym dressingiem.


SMACZNEGO! 



Poniżej znajdziecie instrukcję wideo:  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz