środa, 21 grudnia 2016

Chlebek dyniowy z czekolada

Hej wszystkim!

Powracam do bloga po długiej nieobecności! Duże zmiany w życiu prywatnym i zawodowym przeszkodziły mi w jego prowadzeniu. Dlatego bardzo się cieszę że znów mogę dzielić się z wami moimi ulubionymi przepisami. 


Dziś przedstawiam wam mój słynny chlebek dyniowy z czekolada. Pysznie smakuje z szklanka mleka lub filiżanka kawy w zimny grudniowy poranek... 



Składniki:

1 i 3/4 szklanki (220g) mąki (dokładnie odmierzonej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki mielonych goździków
3/4 łyżeczki soli
2 duże jajka
3/4 szklanki (150g) cukru 
1/2 szklanki (100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki (340g) puree z dyni (domowej roboty lub z puszki)
1/2 szklanki (120 ml), oleju roślinnego, oleju rzepakowego, lub oleju kokosowego (roztopionego)
1/4 szklanki (60ml) soku pomarańczowego (można użyć mleka)
2/3 szklanki (120g) drobno posiekanej gorzkiej czekolady 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celcjusza. Wysmaruj tłuszczem foremkę o wymiarach 23x13 cm. Odłóż na bok.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołowa, goździki i sól. W średniej misce ubij jajka, cukier kryształ i brązowy cukier. Dodaj puree z dyni, olej i sok pomarańczowy. Wlej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj ze sobą za pomocą gumowej szpatułki lub drewnianej łyżki. Będzie kilka grudek ale tak ma być. Nie przemieszaj! Delikatnie wmieszaj czekoladę.
Wlej ciasto do przygotowanej foremki. Piecz przez 60-65 minut, w połowie pieczenia możesz luźno przykryć ciasto folią aluminiową, aby zapobiec zbytniemu zbrązowieniu. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta wychodzi czysta z kilkoma drobnymi okruchami. Chlebek może być gotowy wcześniej w zależności od piekarnika dlatego sprawdzaj po upływie 55 minut. 

Poniżej znajdziecie instrukcję wideo:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz