- 4 plasterki grubo pokrojonego wędzonego boczku
- 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebulki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 szklanka startowaniu wędzonej goudy
- 1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku
- 9 jajek
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 4 duże garści szpinaku
Na średnim ogniu rozgrzewamy żeliwną patelnię lub patelnię z metalowym uchwytem ( jest to bardzo ważne, gdyż Frittatę będziemy zapiekać w piekarniku) onsenach około 23 cm, aż będzie gorąca. Przekładamy pokrojony na małe kawałki boczek i smażymy około dwóch minut. Następnie do boczku dodajemy czerwona cebulkę i smażymy razem około 6 minut lub do momentu, gdy boczek będzie chrupki a cebulka miękka. W międzyczasie, gdy boczek z cebulka się smażą przygotowujemy mieszaninę jajeczną. Do średniej miski wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sol i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia sie składników. Boczek przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Na tą sama patelnie przekładamy szpinak wraz z czosnkiemi smażymy do zwiędnięcia liści. Rozgrzewamy w piekarniku opcję grill a blaszkę ustawiamy około 15 cm poniżej źródła ciepła (grzałki). Szpinak równomiernie rozkładamy na powierzchni patelni, następnie tak samo postępujemy z boczkiem i starkowanym serem. Wszystko delikatnie zalewamy mieszaniną jajeczną i posypujemy szczypiorkiem zostawiając jedną łyżkę na pózniej do dekoracji. Frittatę smażymy do momentu ścięcia się brzegów około 6-7 minut. Następnie patelnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 2 minut lub do momentu gdy wierzch sie zrumieni, a środek będzie prawie całkowicie ścięty.
NOTATKI: fajnym pomysłem moze być przygotowanie frittaty w formie do babeczek. Można je wtedy zaserwować z sałatką z nowalijek lub sałatką ze szpinakiem, fetą i truskawkami.
Poniżej znajduje sie instrukcja video:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz